2014. nov 07.

Mit képviselnek a Via Nova jelöltjei?

írta: Csonka Ákos
Mit képviselnek a Via Nova jelöltjei?

A Via Nova országos szinten jelen van a politikában. Gubík László és Samu István révén ketten is helyet foglalnak az MKP országos elnökségében, Juhász Péter személyében Besztercebánya megyei képviselője van a szervezetnek, megannyi településen pedig a helyi önkormányzatokban ülnek via novások. 
Ennek értelmében a november 15-én esedékes önkormányzati választásokon is 41 városban és faluban mérettetik meg magukat szervezetünk jelöltjei, hogy sikeres választási szereplés esetén hangsúlyosan képviselhessék a fiatalság érdekeit és igényeit.

via választás.jpg
Éljünk a Felvidék bármely pontján, azt tapasztaljuk, hogy Bodrogköztől Mátyusföldig hasonló problémákkal küzdünk, és ha ezen változtatni akarunk, cselekednünk kell. Szülőföldünk, kultúránk, anyanyelvünk érdekében a politikával szemben sem lehetünk közömbösek. A politikát egy olyan eszköznek tekintjük, amellyel tenni lehet közösségünkért és környezetünkért, ezért indulnak jelöltjeink ilyen nagy számban (59 képviselőjelölt és 8 polgármester-jelölt). A Via Nova ICS fő politikai feladata egy új, fiatalosabb és merészebb hangnem megütése a felvidéki magyar politizálásban.

Mit képviselnek jelöltjeink?

A Via Novával megpróbálunk minden olyan kezdeményezést felkarolni, ami a magyarság ügyét szolgálja. Hiszünk abban, hogy van jövőnk a Felvidéken, ehhez viszont sok mindenen változtatni kell. Gyakori probléma, hogy nem élünk jogainkkal, nem használjuk ki a lehetőségeket. A nemzetiségi kérdések terén komoly mulasztásokat, téves berögződéseket, rossz hozzáállást tapasztalunk, nem csak a többségi nemzet, hanem a felvidéki magyarság részéről is. Emellett jelöltjeink – életkorukból fakadóan – testközelből érzékelik a fiatalságot sújtó gondokat, a munkanélküliséget, gyakran szembesülnek azzal, hogy kortársaik, ismerőseik, barátaik nagyvárosba vagy külföldre kényszerülnek vándorolni a megélhetésért. A fiatalok nem érzik úgy, hogy a jövő értük épülne, nem találják a biztos helyüket a társadalomban. Jelöltjeink ezeket az ügyeket kívánják felkarolni polgármesterként, illetve képviselőként, fenntartva a folyamatos párbeszédet az emberekkel.
Politikai krédónkat egyik példaképünktől gróf Esterházy Jánostól kölcsönöztük, miszerint: „Soha egy pillanatig se feledkezzünk meg arról, hogy Istentől származunk, és az Ő kegyelme nélkül az általunk annyira áhítozott és a ma annyira szükséges szebb és boldogabb jövőt nem fogjuk tudni elérni. Ne tévesszük egy pillanatra se szem elől azt, hogy magyarnak születtünk, és mint magyarnak kell meghalnunk. Ilyen szellemben kell nevelnünk gyermekeinket, mert egyedül ez biztosíthatja nemzetünk fennmaradását."

ics.jpg

Szólj hozzá