Csonka Ákos

válogatott írások

2017. júl 16.

És aztán jött az az elsöprő vihar Martoson…

írta: Csonka Ákos
És aztán jött az az elsöprő vihar Martoson…

Máig kristálytisztán emlékszem arra a telefonhívásra, amikor Gubík Laci hat évvel ezelőtt felhívott azzal a javaslattal, hogy létre kellene hozni egy olyan nagy rendezvényt a Via Nova égisze alatt, amely fölülmúl minden eddigit, egyfajta felvidéki Tusványost. A koncepció rögtön megfogott, a kivitelezést illetően viszont kételyeim támadtak, amire Gubík azt mondta, ne legyek kishitű, mert kishitűséggel még sosem születtek nagy dolgok.

page-9.jpg

Való igaz, ilyen mentalitásból tele a padlás nálunk, a Felvidéken. A kritikus szemléletben, a mindent mindenkitől jobban tudásban, és lenézésben koncentráltan magas mifelénk az egy négyzetméterre esők aránya. Értékalapút, maradandót és hasznosat alkotni viszont annál kevesebben tudnak, sőt akadnak ...

Tovább Szólj hozzá

2017. júl 04.

Vár egy új világ Martoson!

írta: Csonka Ákos
Vár egy új világ Martoson!

A MartFeszt évek óta elsősorban a felvidéki fiatalok nyári találkozóhelye, de ehhez meg is kell teremtenie a lehetőséget, hogy a fiataloknak legyen miért és kivel találkozniuk. Ezért a célért idén minden eddiginél több követ mozgattak meg a szervezők. Nagy dolgok vannak készülőben Martoson, amelyek már idén elindulnak, és jövőre teljesednek ki. Gyere el, hogy része legyél egy párját ritkító felvidéki történetnek!

mart.png

Egyre többen vannak, akik jártak már a MartFeszten, és azok száma is gyarapszik, akik a képeket és videókat látva, illetve az élménybeszámolókat hallgatva sajnálják, hogy nem voltak ott, ezért „jövőre biztos elmennek”. Számukra az a jó hír, hogy ez a „jövőre” már csupán két hétnyire van. A szervezők ...

Tovább Szólj hozzá

2017. jún 29.

EU: őshonos kisebbségek versus újonnan keletkezettek

írta: Csonka Ákos
EU: őshonos kisebbségek versus újonnan keletkezettek

Mostanában gyakran jut eszembe az az időszak, amikor Bauer Edit EP-képviselő vendége voltam Brüsszelben, illetve Strasbourgban, ahol a képviselő asszony azt panaszolta, hogy mennyi energiájába kerül elmagyarázni a nyugat-európai képviselőtársainak, hogy az őshonos kisebbségek messzemenően nem azonosak az újonnan kialakultakkal.

european_union_flags.jpg

Erről már Duka-Zólyomi Árpád is értekezett, ahogy Csáky Páltól is hallottam már jó párszor hasonló vívódást. Az EP-ben ugyanis a kisebbségek kifejezés alatt rögtön a bevándorlókra és az LMBQT kisebbségekre asszociálnak (ugye tudják melyek ezek? – leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transzneműek, queerek és interszexuálisok).

Én ebből arra következtettem és sokáig abban a hitben voltam, hogy a ...

Tovább Szólj hozzá

2017. máj 18.

Ezertitkú Felvidék

írta: Csonka Ákos
Ezertitkú Felvidék

Ki ne ismerné a lőcsei vár legendás titkát, a Mátyusföld nevének eredetét és a kurta szoknyák diszkrét báját, ugyanúgy kinek ne kerekedett volna már mosolyra a szája a jó palócok ízes nyelvjárásának gyönyörűségén?

magat_robert.jpg

De azt sem hinném, hogy sokan lennének, kik ne járták volna még be a komáromi erődrendszer tekervényes labirintusait, a selymes Selmeci-hegyek domborulatait, a pozsonyi és a kassai dóm rejtekeit, a Szilicei- vagy a Murányi-fennsík gerinceit, vö lgyeit, vagy egy-egy iskolai kiránduláson ne fordultak volna meg a Baradla-barlangban, illetve ne révedtek volna el a csallóközi rónák vizenyős végtelenjein.

Talán még az sem ritka, hogy jócskán vannak kik jártak már Ajnácskő várában, barangolták be a Burda-hegyet, s ...

Tovább Szólj hozzá

2017. máj 04.

Több lesz a magyar elsős – igenis van értelme a beiratkozási kampányoknak!

írta: Csonka Ákos
Több lesz a magyar elsős – igenis van értelme a beiratkozási kampányoknak!

Lezárult az iskolai beiratkozások időszaka, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) pedig rögtön be is gyűjtötte a beiratkozottak számát a 256 magyar alapiskolától. Ennek alapján 3505 gyereket írattak be magyar alapiskolába, ami 103-mal több, mint tavaly ilyenkor, további 33-at pedig úgynevezett nulladik évfolyamba írattak.

ervenyesules.jpg

Hogy pontosan hány tanuló kezdi meg az első osztályt valójában, csak szeptemberben derül ki, hiszen addig élhetnek a szülők a halasztás lehetőségével, de előfordulhat, hogy átértékelik döntésüket és másik iskolát választanak, illetve akadnak olyanok is, akik egyszerűen elmulasztják a beiratkozást (főként szociálisan halmozottan hátrányos helyzetű családok), s csak szeptemberben jelennek meg, ...

Tovább Szólj hozzá

2017. ápr 13.

Kőnek és embernek ugyanaz lett sorsa

írta: Csonka Ákos
Kőnek és embernek ugyanaz lett sorsa

Hetven éve annak, hogy a magyarok nemkívánatossá váltak ezeréves szülőföldjükön Csehszlovákia számára, kőnek és embernek ugyanaz lett a sorsa…

Viszont amikor a jelen problémáit és következményeit boncolgatjuk, megpróbálván válaszokat találni azokra a dolgokra, hogy miért ily mértékű a felvidéki identitásgyengülés, miért ekkora a fogyásunk és bomlásunk, akkor nem árt vissza-visszatekinteni a múltba, mondjuk a hátunk mögött hagyott száz esztendőre, ahol e lelki tényezők okai gyökereznek. Hosszan lehetne az itt élő embereket ért kártékony hatásokat sorolni 1918-tól napjainkig. Ám kétséget kizáróan a legtraumatikusabb aktus mind közül az 1947-48-ben végbement kitelepítések és a csehországi deportálások voltak.

foto_raj_robert.jpg

A ...

Tovább Szólj hozzá

2017. már 29.

Politikai abszurd-realitás: 4,04% > 6,5%

írta: Csonka Ákos
Politikai abszurd-realitás: 4,04% > 6,5%

Egy érdekes adatra lettem figyelmes a minap Peter Spáč A Most-Hídnak (talán) befellegzett címmel a Denník N-ben jegyzett cikkében, melyet a Korkep.sk szemlézett . A szerző a tavalyi parlamenti választások után készült, Focus ügynökség által készített exit poll eredményekre hivatkozik. A terjedelmes felmérés a pártok választóbázisának összetételét is vizsgálja. Számunkra leginkább a magyar választók viselkedése szempontjából érdekes, ami több tanulsággal és megannyi meglepetéssel szolgál.

elemzes-1.jpg

A leginkább érdekes számadat a Most-Híd választóinak az összetétele, mely szerint a párt szavazóinak több mint a felét, 53,8 százalékát alkotják a szlovákok, a magyar voksok aránya csupán 43,7 százalék, a maradék 2%-ot pedig az ...

Tovább Szólj hozzá

2017. már 13.

4 százaléknyi talentum

írta: Csonka Ákos
4 százaléknyi talentum

Szinte egymás kezébe adják a kilincset a nagypolitika jeles képviselői mostanság az MKP székházban, hiszen közelednek a megyei választások, mely rendszerben az MKP országos viszonylatban a harmadik legerősebb pártként van jelen.

egyeztetesek.jpg

A nemzeti parlamenti színtéren viszont stabilan 4 százalék körüli a támogatottsága, amivel azonban nem tudja elérni a bejutási küszöböt. A két választási helyzetet pedig sokan összekötik és egyiket a másiktól függővé próbálják tenni, hogy a maguk oldalára állítsák eme 4 százaléknyi politikai tőkét, mely egy kiélezett helyzetben a mérleg nyelveként jócskán felértékelődhet.

A magyar pártnak az okozhatja a legnagyobb dilemmát, hogy hallgatva az évekkel ezelőtti népakarat hangjára, azzal a ...

Tovább Szólj hozzá

2017. már 02.

Az Esterházy-torta zselízi vonatkozása

írta: Csonka Ákos
Az Esterházy-torta zselízi vonatkozása

Franz Sacher világhírű tortakülönlegességéről, a Sacher-tortáról már több ízben értekeztünk Zselízzel kapcsolatban. Ahogy arról is, hogyan elevenedik meg kultusza mind jobban az egykori grófi szolgálati lakásában, a ma Magyar Házként működő objektumban. Nagy megelégedésünkre az ínyencségnek nem csak a kultuszáról hallani egyre többet, de bármikor meg is kóstolhatjuk azt a helyi cukrászdában, ahogy a másik helyi vonatkozású sütemény-különlegességet, a Schubert-szeletet is. Ugyanakkor egy hasonló édességkuriózum még hiányzik a repertoárból, ez pedig az Esterházy-torta. Jelen írásunkban ennek a kapcsolathálózatnak járunk utána.

citromhab_hu.jpg

Az Esterházy-tortának nincs olyan teljesen jól beazonosítható eredettörténete, mint a ...

Tovább Szólj hozzá

2017. feb 07.

A karakter önt?

írta: Csonka Ákos
A karakter önt?

Van egy olyan hely a Felvidéken, ahol a konkurens párt szimpatizánsait nem szolgálják ki…

Egy italozó (más néven kocsma) világa mulatságos tud lenni. Van igényes, lepukkant, tematikus, tradicionális, vagy mondjuk rögtönzött is. Egy biztos, a gigászi metropoliszoktól a pár fős falucskákig valamilyen formában szinte mindenhol létezik.

a-karakter-dontese-a-bunkosag.jpg

Ráadásul közösségszervező hatással bír, ugyanis az italfogyasztásnak (és nem feltétlenül csak alkoholost értünk alatta) valami furcsa oknál fogva kialakult hagyománya és kultúrája van, ezért az emberek különböző időközönként összegyűlnek e célból. Ebből kifolyólag a társadalmi élet egyik meghatározó színhelye is a mindenkori söntés, hiszen teret biztosít a különböző szociotémák ...

Tovább Szólj hozzá

2017. jan 25.

Sacher és Schubert kultuszának ápolása Zselízen

írta: Csonka Ákos
Sacher és Schubert kultuszának ápolása Zselízen

Nagyon pozitív fogadtatása volt Zselízen annak a kezdeményezésnek, amelynek eredményeképpen a város egyik neves szülöttének, Fischer-Colbrie Ágostonnak emeltek szobrot szeptemberben a katolikus templom előtt.

A kezdeményező Csonka Ákos, az MKP helyi szervezetének elnöke volt, de a megvalósítás széleskörű összefogásnak lett az eredménye, amelyet csak tetézett, hogy a város a környező közteret is rendezte, így valóban méltó körülmények közé kerülhetett a szobor.

Úgy tűnik, a szép kezdeményezés nem marad folytatás nélkül és további ékességekkel gyarapodhat a Garam menti kisváros miliője.

a-behavazott-magyar-haz-kep_riedl-regina.jpg

A behavazott Magyar Ház (Fotó: Riedl Regina)

„Fischer-Colbrie Ágoston szobrát a keszthelyi Turi Török Tibor készítette, aki ...

Tovább Szólj hozzá

2017. jan 10.

MKP-Híd manifesztum a szatmári béke értelmezésrendszerében

írta: Csonka Ákos
MKP-Híd manifesztum a szatmári béke értelmezésrendszerében

Megtörtént hát a régóta várt magyar-magyar párbeszéd az MKP és a Most-Híd között. A dunaszerdahelyi találkozón delegált tagként vehettem részt, s mint régóta a magyar vonalak rendezésének híve, nagy reményekkel utaztam Csallóköz fővárosába, mégis felemás érzésekkel távoztam onnan. Éreztem bár a találkozó szimbolikus jelentőségét, láttam viszont az egymásra vetülő bizalmatlan tekinteteket is, melyek ilyen kis közösségnél nem egészséges érzelmek.

mti2b-1150x721.jpg

Képmontázs: Csonka Ákos, felhasznált képek: MTI, Somogyi Tibor

Mi tagadás, nagyon mély árkok alakultak ki ez alatt a tíz év alatt, amióta felbomlott a magyar politikai egység a Felvidéken. A legmélyebbek mégis – úgy gondolom – paradox módon akkor képződtek, amikor ...

Tovább Szólj hozzá

2016. dec 17.

A süllyedt kastély legendája

írta: Csonka Ákos
A süllyedt kastély legendája

Elkötelezett lokálpatriótaként mind többet foglalkoztat Zselíz, illetve szűkebb-tágabb szülőföldem múltja, akárcsak természetszerűen jelene és jövője is. A történelmi tényezők mellett viszont számos olyan legendás misztikum is körbe lengi városom miliőjét, melyet véleményem szerint irodalmi kontextusban is érdemes lenne tárgyalni. Így arra vállalkoztam, hogy az egyes legendás történeteket megpróbálom - helyenként elrugaszkodva a faktumok talajától - a fantázia határtalan világába kalandozva novellák formájában is feldolgozni. Ennek a vállalkozásnak az első példányát ajánlom most mintegy karácsonyi ajándékként mindannak, aki hasonló érzésvilággal viseltet Zselíz iránt, vagy kedveli a misztikusan romantikus történeteket.

...
Tovább Szólj hozzá

2016. dec 12.

A DAC-testamentum

írta: Csonka Ákos
A DAC-testamentum

Többször értekeztem már a nemzeti identitás, vagy éppen a felvidékizmus kérdésköréről, sőt félig-meddig tudományosan is beleástam magam a témába, hiszen elkötelezett lokálpatriótaként módfelett foglalkoztat szülőföldem és nemzeti közösségem szociálpszichológiai viselkedése. Ugyanakkor minél többet és minél részletesebben foglalkoztam a témával, újabb és újabb kérdések merültek fel, sőt helyenként kételyek is megfogalmazódtak. Miért ily gyenge az identitástudatuk a felvidéki magyaroknak? Miért ekkora mértékű az asszimiláció? Mi az oka a magyar-magyar széthúzásnak? Hogy vagyunk képesek minden elnyomást, megaláztatást lenyelni, és előnytelenül alkalmazkodni? De leginkább az érdekel, hogyan lehet mindezen változtatni? ...

Tovább Szólj hozzá

2016. nov 06.

Kis szlovákiai abszurd: egy hét botrányai, következmények nélkül

írta: Csonka Ákos
Kis szlovákiai abszurd: egy hét botrányai, következmények nélkül

Bár korábban olyan hangokat lehetett hallani, hogy a kialakult korrupciós botrányok ellenére a hármaskoalícióra mutálódott kormányt mégiscsak egyben fogja tartani a biznisz – ráadásul azóta sikerült kilőni a politikából (pontosabban saját magát lőtte ki) a legfőbb tényfeltáró, disznóságokra rámutató Lipšicet, Matovič lefejezése pedig csak idő kérdése – jelen pillanatban erre mégsem vennék mérget.  

botranymontazs.jpg

A mai politika ugyanis olyan gyorsan pörög, hogy semmit sem lehet biztosra venni, s egyedül a bizonytalanság vált állandó tényezővé.  Ezt bizonyítja a pártok és politikusok hónapok alatti felemelkedése és bukása.

Tekintettel, hogy botrányok dolgában a szokottnál is gazdagabb hét napot produkált az országvezetés, ...

Tovább Szólj hozzá