2014. jan 31.

Mit ér az iskola, ha magyar?

írta: Csonka Ákos
Mit ér az iskola, ha magyar?

Országszerte javában zajlanak az iskolai beiratkozások. Ilyenkor évről-évre előkerülnek a pro és kontra érvek arról, szlovák vagy magyar iskolát válasszanak-e a szülők. Sajnálatos módon a közvéleményben téves berögződések terjedtek el, melyeket nem lehet elégszer cáfolni. A tét ugyanis hatalmas, a jövőnk.

Jobban boldogul a gyerek, ha szlovák iskolába jár (sic!)

A legnagyobb közhely, ami sokakat elvakít… Az állítás szociológiai vagy pszichológiai hátterének elemzésére már többen vállalkoztak, rávilágítva az ebben rejlő logikai bukfencekre, zsákutcákra. Megcáfolva, számtalan érvet felsorakoztatva amellett, hogy miért kontraproduktív ez a (téves) felfogás.

A legegyszerűbb érv az, amit minden szülőnek meg kellene értenie. 6 éves korban egy gyerek még nem tud olyan összetetten gondolkodni, hogy szűrni tudjon az őt érő információáradat között. Az anyanyelv, amit már magzat korától érzékel, amin keresztül addig felfedezte a világot, csakis az nyújt számára olyan biztonságot, hogy mélységi tudásra tehessen szert.

1185488_342773915862575_1636864085_n

Mert bármennyire is hihetetlennek gondoljuk, bármennyire is hajlamosak vagyunk elbagatellizálni az elsős tananyagot, tudatosítanunk kell, hogy ezek az ismeretek, ha nem rögzülnek megfelelően, ha akár csak egy kis részlet is kimarad belőle (amit akkor talán észre sem vesz a szülő), már befolyásolja a ráépülő tananyag elsajátításának hatékonyságát. Tehát rögtön hiányossá válik az az érv, ami miatt nem anyanyelvi iskolába íratta a szülő csemetéjét. Hisz hátrányt szenved a sikerességben – amit ugyebár eredetileg célul tűzött ki.

Az sem állja meg a helyét teljes mértékben, hogy a sikeresség kulcsa egyedül az államnyelv ismeretében rejlene, mert ha ez így lenne, akkor kb. 4,5 millió sikeres ember élne Szlovákiában. Bármilyen hihetetlen, a siker kulcsa nem (csak) az államnyelv tökéletes, hibamentes ismeretében rejlik. Sokkal inkább a tanulás iránti elszántságban, ügyességben és igyekezetben. És ebben rejlik az, ami miatt sok szülő más nyelvű iskolába adja gyermekét, mint amilyenbe ő maga is járt. Ezzel a hamis gondolatmenettel akarja ugyanis elfedni, megmagyarázni, vagy valahogy utólag kijavítani  saját lustaságát, saját sikertelenségét, azt a  lehetőségét, amit elszalasztott.

A nyelvnek ehhez vajmi kevés köze van, de sokkal kényelmesebb erre fogni, minthogy...A cikk teljes terjedelmében itt olvasható: 

http://korkep.sk/cikkek/kultura/2014/01/24/mit-er-az-iskola-ha-magyar

banner.png

Szólj hozzá