2014. már 03.

Pax Dei - Isten óvja Kárpátalját

írta: Csonka Ákos
Pax Dei - Isten óvja Kárpátalját

Elkezdődött. A rendszerváltás óta legnagyobb és Európa stabilitását leginkább fenyegető katonai akció van kialakulóban a szomszédban, Ukrajnában. Hetek óta érezhető a tavaszias levegőben, hogy a természet ébredésének frissességébe némi puskapor keveredett.

Conquest_memorial_Verecke_5.jpg

Kezdetben érdeklődéssel és kíváncsisággal tekintgettünk kelet felé, és elismerően konstatáltuk a forradalmi hangulatot Kijev utcáin. Bátor ifjak ki mertek állni igazukért, s szembeszálltak a zsarnoki elnyomással szemben, hogy véget vessenek végtelen kiszipolyozásuknak. Mi, magyarok hajlamosak vagyunk ilyenek láttán egyfajta romantikus-nosztalgiázós hangulatba kerülni, hiszen a szabadság kivívásáért már mi magunk is nem egyszer fogtunk fegyvert. Március 15-e közeledtével pedig az érzés csak növekedik bennünk. Le kell azonban szögezni, hogy koránt sem élünk itthon olyan időket, hogy erre bármilyen okunk is legyen.

A nemzetközi helyzet viszont egyre fokozódik

Keletebbre a dicső eszméknek, büszke vágyaknak és a romantikus ’marseillesezéseknek’ ismét vérontás lett az ára. A káosz elszabadult, és a hatalmi szálak egyre nehezebben követhetőek. Moszkva felől egyre komorabb felhők gyülekeznek Kijev fölött. Hiába próbálják már konszolidálni a helyzetet, ahogy az megannyiszor lezajlott már standard forgatókönyvekben, ezúttal is az elszabadult forradalom elkezdte felfalni önmagát.

Alig telt el némi idő az ideiglenes megoldás óta, s tekintélyt parancsolóan...

A bejegyzés tovább olvasható  itt: http://korkep.sk/cikkek/kulugyek/2014/03/03/pax-dei-isten-ovja-karpataljat

 

Szólj hozzá