2014. sze 21.

Szakadatlanul

írta: Csonka Ákos
Szakadatlanul

Sokak számára meglepetésként, ám tulajdonképpen várhatóan Skócia mégsem válik ki az Egyesült Királyságtól. A csütörtöki népszavazáson 84,5! % -os (értsd: nyolcvannégy egész öt százalékos) részvételi arány mellett 55,3 – 44,7 % arányban a NEM-ek legyűrték az IGEN-, ami ugyan vékony győzelem, de vitathatatlanul a többség akarata.

Téved viszont, aki status quot feltételez. A változások szele ugyan lehet, hogy nem ölt radikális formát, igényét tekintve azonban tagadhatatlan, hiszen a 44,7% „ 1.539.920 szavazatot jelent, ami messze nem elenyésző. Tudják ezt a skótok is. Ezért is lehetett ilyen bátor az a bizonyos nem, hiszen a hűségért bizony be lesz nyújtva a számla.

skocia 2

Kép: HVG.hu

Elemzők már most azt rebesgetik, hogy a házasság megmentésével ugyan az angolok lélegezhettek fel, hiszen méretes büszkeségükön nem esett csorba, de az eredmény a skótok számára lehet jövedelmezőbb. A legnagyobb kő egyébként valószínűleg David Cameron, miniszterelnök szívéről gördülhetett le, akinek a szakítás valószínűleg a „fejébe” került volna. A labda most az ő térfelén pattog.

Alex Salmond skót miniszterelnök és a Skót Nemzeti Párt törheti most a fejét, hiszen gyakorlatilag egész programjuk erre a napra és Skócia függetlenségére lett felépítve. Első nyilatkozatban ugyan hitet tettek az ügy folytatása mellett, de azt érzik ők is, hogy a gólvonal mögül nehéz lesz kikanalazni a labdát…

skocia 3

Az uniópárti ellenkampány egyik ütőkártyájának bizonyult a kibővített jogkörök sokaságának ígérete Skóciának, ami elemzők szerint gazdaságilag akár  egy elszakadással is felérhet (azért ne legyünk naivak), bár konkrétum eddig egy szál sem hangozott el.  Nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt sem, hogy a háttérben kőkemény gazdasági lobbi és manipulációs riogatás zajlott. Gazdasági embargókról, nagyvállalatokról, üz...

Olvasd tovább itt: http://korkep.sk/cikkek/kulugyek/2014/09/19/szakadatlanul-skocia-marad

Szólj hozzá