2014. sze 28.

Mozgalmas nyár a Via Nova Nemzetpolitikai Kabinetjében

írta: Csonka Ákos
Mozgalmas nyár a Via Nova Nemzetpolitikai Kabinetjében

Tartalmas nyarat tudhat maga mögött a Via Nova nemzetpolitikával foglalkozó szakpolitikai munkacsoportja. A szakmai anyagok készítése, ilyen jellegű témák véleményezése és rendezvények szervezése mellett a csoport munkaköréhez hozzátartozik a szervezet képviselete is szerte a Kárpát-medencében.   Ezáltal széleskörű határon átívelő magyar-magyar kapcsolatrendszer kiépítése.

10252038_791802767507690_4343809199124036082_n.jpg

Ennek jegyében tagja a Via Nova többek közt a Magyar Ifjúsági Konferenciának is, melyet a Kárpát-medencei magyar ifjúsági szervezetek legmagasabb egyeztető fórumaként tartanak számon. Ez legutóbb kora nyáron éppen Felvidéken, Dunaszerdahelyen ülésezett.

A nyár jellegzetesen a fesztiválok, táborok, szabadegyetemek időszaka, melyeken a fiatalok nagy számban megfordulnak. Előbb a Fidelitas meghívására a Mártába, Sástóra látogattak az aktivisták az ifipolitikai szervezet nyári egyetemére. Majd saját rendezvényükön, a Martosi Szabadegyetemen vállaltak oroszlánrészt, amit közvetlenül a Gombaszögi Nyári Tábor meglátogatása követett. Alig pár nappal később már Székelyország felé vezetett a fiatalok útja, hiszen a Tusványosi Szabadegyetem is kihagyhatatlan nemzetpolitikai szempontból.

FiFe.jpg

Augusztus elején pedig következett a magyarországi testvérszervezet, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség nyári tábora.

Közeledtével augusztus 20-ához, Magyarország születésnapja alkalmából tájainkon is megannyi rendezvény valósul meg, a via novások viszont ismét útilaput kötöttek a talpukra, és a Kolozsvári Magyar Diákszövetség meghívására Erdélyország fővárosában, Kolozsváron ünnepelték meg e jeles eseményt. Hiszen hagyományos módon ekkor tartják a Kolozsvári Magyar Napokat, ami a térség egyik legjelentősebb magyar rendezvénye, ahonnan természetesen felvidékieik sem hiányozhatnak.

tus.jpg

A hivatalos nyár utolsó hétvégéje sem otthon telt többüknek, hiszen a Horvátországi Magyarok Ifjúsági Közössége ekkora időzítette szabadegyetem jellegű Fiatalok Fesztiválját Kopácson. Ám ugyanebben az időben zajlott odahaza, Gömör szívében, Várhosszúréten a nagy hagyományokra visszatekintő belső közösségépítő Via Nova Kapocs Tábor is, így a kabinet megosztva sorait egyszerre két helyen is jelen volt.

A nyárból kis híján kicsúszva, szeptember derekán pedig a csurgói Fidelitas meghívását fogadták el, és vettek részt a tradicionális helyi Alma Fesztiválon.   

Ezen kívül még megannyi meghívásnak sajnos nem tudott eleget tenni a munkacsoport, hiszen így is meglehetősen sűrűre sikeredett számukra a nyári idény. 

Kolozsvár.jpg

 

 

Szólj hozzá