2014. okt 21.

Az önellátás szabadsága – divatban a tájjellegű fesztiválok

írta: Csonka Ákos
Az önellátás szabadsága – divatban a tájjellegű fesztiválok

Egyre több településen találkozhatunk olyan rendezvénnyel, melyek már nem a klasszikus kánont követő falunapi dínom-dánom, ”szintiboyos” utcabál és zsírral átitatott sült kolbászos jelleggel zajlanak.  Felismerve a régiók specifikus adottságait, azok jellegzetes terménye, terméke, produktuma köré szerveznek fesztivált. Bor-, burcsák, must-, pálinkafesztivál, paradicsom-, paprika-, tök-, alma-, körte-, szilva-, cseresznye napok, gulyás-, káposzta-, halászléfőző, lepény- rétes- vagy pogácsasütő versenyek, lekvárversenyek, kolbásztöltések, kézműves és iparművészeti kirakodóvásárok, szüreti felvonulások, disznóölések. Egyszóval minden, ami az adott térség hagyományos gazdaságából ered.

almafeszt.jpg

Térségünk mezőgazdasági jellegéből adódóan bővelkedik az ilyenekben. A tervgazdálkodás, majd a globalista esztelen korlátlan áruáramlás viszont alaposan padlóra küldte a hagyományőrzés alapját adó háztáji kisgazdálkodást. A fogyasztói társadalom számára egyre ismeretlenebb az önellátás fogalma. Az önfenntartó gazdaudvar mára gyakorlatilag skanzen, kuriózum jelleget öltött. Ott tartunk, hogy akár egy borkóstolót vagy egy (őstermelői) piacot is szenzációként él meg a mai kor embere. Pedig egy-két generációval korábban még mi sem volt ennél természetesebb.

kolbásztöltő fesztivál.jpg

A lakosság nagy része üzletláncolatokból (ún. multikból) szerzi be az alapvető élelmiszerszükségletét. Jobbára bele sem gondolva, hogy a kosárba tett paradicsom esetenként 4000 kilométert utazhatott és már több mint egy hete le lett szedve (feltehetően éretlenül). A cseh, lengyel stb. dobozos UHT kezelt tej akár több hónappal ezelőtti is lehet; a csirke vagy más szárnyashús akár Brazíliából is származhat. Az állat jobbára a tengeri úton nő fel, pici ketrecben, mesterséges tápanyagokon. A Made in China termékekről pedig inkább ne is beszéljünk.

orsegi_tokfesztival.bmp

Napok, hetek, hónapok telhetnek el, amíg az úgynevezett friss áru a boltok polcaira, majd onnan az asztalunkra kerül, tele tartósítószerekkel, szintetikus adalékokkal.

Ezzel szemben különösebben hangsúlyozni sem kell a háztáji vagy őstermelői termények előnyeit. Az alábbi videóban mindez korrekten össze van foglalva.

Olvasd tovább itt - See more at: http://korkep.sk/cikkek/mindennapjaink/2014/10/17/az-onellatas-szabadsaga-divatban-a-tajjellegu-fesztivalok#sthash.DSGaT927.dpuf

Szólj hozzá