2015. jan 03.

A székely brand legújabb eleme: Igazi Csíki sör

írta: Csonka Ákos
A székely brand legújabb eleme: Igazi Csíki sör

Elterjedt állítás, hogy a Kárpát-medencében a székely nép rendelkezik a legkiforrottabb arculattal, karizmatikus stílusjegyekkel. Demográfiai mutatóik, szilajságuk térszerkezeti egységük alapján talán ők állnak a határon túli magyar közül a legközelebb az önrendelkezés kivívásához (bár még így is elérhetetlennek tűnő távolságban tőle). A Körképen is foglalkoztunk már a székely és az erdélyi önrendelkezési küzdelmekkelsajtókultúrával, nem utolsó sorban pedig a székely termékek térhódításával. Ennek egyik legújabb produktuma az Igazi Csíki sör.

cssor

Góbé termékekkel és Csíki sörrel karácsonyozott a Körkép.

Helyi kiváló sörökből eddig sem volt hiány Erdélyben, ám mindegyik rendelkezett némi szépséghibával. Van ugye az eddigi csíki sör, a Ciuc (ejtsd: ’Csuk’, értsd Csík), bár kevés magyar jelleggel bír. Ugyan Csíkszeredán van a gyár, de a Heineken konzorciumába tartozik, egyes információk szerint pedig a termelés döntő hányada Bukarestben folyik. Ennek a gyárnak a „kisebbik” söre a Harghita, mely jóval több magyar kötődéssel rendelkezik. Megjelenésében is a magyar színek dominálnak, nem mellékesen pedig sok helyütt kétnyelvű feliratok szerepelnek rajta. Ha pedig már Erdélynél, a söröknél és a magyar kötődésnél tartunk, ne menjünk el szó nélkül a temesvári sör (Timisoreana) mellett sem. Igaz, hogy Temesváron ma már csak 7,8 % a magyarság aránya, és a sör magyarul egyáltalán nem „beszél”, de a hagyomány iránti tisztelet jeléül a mai napig az eredeti, 1718-as címer szerepel a címkén, a magyar Temesvár felirattal. Tegyük hozzá, eléggé apró betűkkel, alig láthatóan.

hb

Mi felvidékiek leginkább az első példát ismerjük a Zlatý Bažant révén, amit előszeretettel hívunk Arany Fácánnak. De sajnos azon kívül, hogy az ógyallai sörgyár mondhatni magyar többségi területen van, és Dél-Szlovákiában jobbára ezt fogyasztják, a felvidéki magyarságnak szinte semmi köze ehhez a sörhöz. Főleg, hogy tradicionális szlovák sörként, „a legjobb, amink otthon van (Najlepšie, čo doma máme”) jelszavakkal hirdetik. Ennek ellenére Kanadában megoldható az angol nyelvű felirat, amit azt az egyik olvasónk fotója is bizonyít… A gyár egyébként ugyanúgy a Heineken kötelékébe tartozik, mint az erdélyi sörök nagy része.

montazs

A jobboldali fotót egyik olvasónk készítette Kanadában

A székelyek viszont nem elégedtek meg ennyivel, és az 1584-től eredő sörfőzési hagyományaikra alapozva megalkották saját, Igazi Csíki sörüket...

 Olvasd tovább http://korkep.sk/cikkek/mindennapjaink/2014/12/26/a-szekely-brand-legujabb-eleme-igazi-csiki-sor#sthash.blKtuTR2.dpuf

Szólj hozzá