2015. aug 11.

Szétforgácsolt Felvidék, avagy az ego diadala

írta: Csonka Ákos
Szétforgácsolt Felvidék, avagy az ego diadala

A parlamenti választások közeledtével egyre több a polemizálás az egységes felvidéki politika iránti igényről. Egyre szaporodik ugyanis azoknak a száma, akik  megcsömörlöttek, és addig már nem kívánnak részt venni az egészben, amíg nem lesz ismét egységes érdekképviselet.

Nemrég egy szórólap került a kezembe. Első ránézésre azt hittem, az egyik mobilszolgáltató reklámja, aztán kiderült, hogy a legújabb magyar pártféleség szórólapja. A kezdeményezés pár hete már nagy vihart kavart, amikor elárasztották Dél-Szlovákiát a rossz magyarsággal, hibás helyesírással és gagyi kivitelezéssel készült hasonló grafikájú billboardok.

22595_754400998048491_1193633054801368795_n.jpg

A szórólap egyik oldalán: „Politikus urak, vissza a szajré legalább 10%-át!” elgondolkodtató aforizma, másikon pedig politikus-viccek voltak olvashatóak, valamint egy részlet a mozgalomalapító atya – Somogyi Szilárd –  okfejtéséből. Kiderül ez még nem párt, de a sorok úgy végződnek, hogy a választásokon az ő jelöltjeiket karikázza a kedves olvasó.

A vezérről tudni kell, hogy a ’89-es változások egyik diák-vezéralakja volt, de a közéletben csak 2010-ben bukkant fel. Politikusként akkor az SaS listáján indulva szerzett mandátumot. A nevezett formáció a Mi Magunk Mozgalom névre hallgat, melyből egyelőre nem derült ki, hogy Somogyin kívül ki(k) a többesszám oka (egyelőre lehetne akár Én magam mozgalom is).

Amikor 4 párt működött

Tehát, ha a ‘mármégnem politikus’ pártalakítási szándéknyilatkozatát betartja, sikerül visszajutnunk az 1993-as szintre, amikor szintén 4 párt működött tájainkon. Legnagyobb az Együttélés, majd a Független Magyar Kezdeményezés (később Magyar Polgári Párt), illetve a Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom és a Popély Gyula fémjelezte a Magyar Néppárt volt.

Duray Miklós – Bugár Béla – A.Nagy László Kép: mkp.sk

Erre a bősz pártszaporulatra meglehetősen nehéz logikus érveket találni, tekintetében, hogy a ’90-es évek elejéhez képest 109 ezerrel kevesebben vagyunk. Figyelembe kell vennünk továbbá, hogy bizonyos magyar szavazatokat a szlovák pártok is begyűjtenek, illetve akad példa az ún. neoaktivizmusra is (szlovák pártban politizáló kirakat magyar), ami szintén elvisz néhány magyar voksot.

Persze, aki személyes ambícióit a közösségi érdek fölé helyezi, annak nem okoz gondot ezt megmagyarázni sem. Ahogy tette ezt például az MKDSZ is, aki szerint létrejöttük a magyar egységet szolgálja. 2+1=1 Értik ugye? Nem? Mi sem… Nos, feltehetően a ködös autonómiakijelentéseiről elhíresült exliberális Somogyinak is hasonló tervei lehetnek. Érdekmentes jószándéka egy perse sem megkérdőjelezhető.

„Húsz esztendőm hatalom, húsz esztendőm eladom”

A kilencvenes évek provincializmusát végül a Mečiar elleni összefogás kovácsolta egybe a Magyar Koalíció Pártjának megteremtésével, mellyel úgy tűnt, sikerül végre eredményes magyar érdekpolitikát folytatni. Persze ne legyenek illúzióink: a különböző nézetek, értékrendek vagy akár személyes ellentétek, érdekkülönbségek és játszmák ’98-ban sem szűntek meg varázsütésre, csak disztingvált keretek közt a színfalak mögött zajlottak tovább.

10mkp3-400

1998 a koalíció létrejötte Kép: mkp.sk

No, de legyünk igazságosak. Valahol törvényszerű, hogy több párt létezik, hiszen a demokráciának is a többpártrendszer az egyik alappillére. És  emberek vagyunk, akiket sokfélének, sokszínűek teremtett a jó Isten.  Így van ez mindenben, valaki az étcsokit szereti, valaki viszont a mogyorósra esküszik. Hogy lehetne ez másként a politikában?

Attól, hogy egy nemzeti közösség kisebbségi létbe szorult, még nem válik homogénné. Így természetes, hogy a különböző nézetek, ideológiák, értékrendek mentén pártok szerveződnek. Csakhogy egy ilyen közegben okosabban is meg lehetne szervezni a törésvonalakat, s mondjuk egy párton belül platformokba tömörülve oldani, szegregálni ezeket.

somogyi

Kép: körkép.sk

Kárpát-medencei sokpártrendszer

Azt is hozzá kell tenni természetesen, hogy nem csak Felvidéken van hagyománya a sejtmintára történő pártosztódásnak. Sőt, a turáni átok mítoszán felbuzdulva szinte minden magyarérdekelt országban több magyar (érdekeltségű) párt próbálja megváltani az ottani magyarok sorsát. Egészen elképesztő szinteket megütve.

Délvidék

A csúcstartó minden kétséget kizáróan Délvidék, ahol 6, azaz hat magyar párt létezik. Pedig a VMSZ-en kívül a többi együttesen sem közelíti meg a 0,5 %-ot, de akad köztük olyan is, aki...

OLvasd tovább - See more at: http://korkep.sk/cikkek/mindennapjaink/2015/08/04/szetforgacsolt-felvidek-avagy-az-ego-diadala#sthash.pTWexT3a.dpuf

Szólj hozzá