2017. sze 06.

Ha most nincs alternatíva, a ciklus végén talán lesz?

írta: Csonka Ákos
Ha most nincs alternatíva, a ciklus végén talán lesz?

Hetek óta nézzük ezt a kormányválságnak csúfolt cirkuszt. Az egymással sehogy sem kompatibilis felek összetákolását mindegyikük úgy jellemezte, hogy az eddigi legjobb, legsikeresebb, legstabilabb, leg-legkormány. Aztán kiderült, hogy nem is annyira stabil, nem is annyira sikeres, és tulajdonképpen még csak nem is működik, arról nem is beszélve, hogy nemigen jönnek ki egymással a felek.

kep_rysavy-pal.jpg

 (Fotó: Rysavy Pál)

A válság kezdetekor még váltig meg voltunk róla győződve, hogy műbalhé az egész és a több milliárd eurós uniós források körüli lebzselés és a mindent felülíró érdek úgyis egyben tartja a nagyságos urakat. Lassan három hét elteltével viszont erre már korántsem vennénk mérget, de szerintem ők se. (El is kezdték sebtében elhinteni az előrehozott választások gondolatát.) Pedig nagyon szeretnék megoldani a helyzetet (ezt tényleg elhiszem nekik), ám halványlila gőzük sincs, hogyan. Főleg Danko kapzsiságával és féktelenségével nem tudnak mit kezdeni Ficoék, Bugárral egyetemben.

A válság slágere volt eddig a „nincs más alternatíva, ha bukik a kormány, akkor egyszerűen patthelyzet állhat elő”. Úgy tűnik, ez maradt az egyetlen aduász Ficoék zsebében, hogy megnyugtassák a közvéleményt, ugyanis már senki sem hisz nekik, tekintettel arra, hogy szinte napi szinten bukkannak fel korrupciós és egyéb bicskanyitogató botrányok.

Jó lapnak bizonyult a pakliban korábban a Kotlebával való riogatás is, és az extrémizmus elleni ádáz küzdelem, csakhogy Kotlebáék ugyanolyan spekulánsok, mint Ficoék, és ugyanúgy követik el disznóságaikat és nyúlnak le közpénzeket, mégsem történik velük (sem) az égvilágon semmi. Éppen ezért üresedett ki a lózungjuk, mert akarva-akaratlanul minden egyes euró elcsenésével, minden egyes hiteltelen politikai lépésükkel hajtják Kotlebáék malmára a vizet. Kilátástalan helyzetben, amikor az emberek hite és bizalma már teljesen megrendül a standard politikusokban, hajlamosak bárki másra szavazni, csak nem azokra, akik 30 éve hülyítik a népet.

Persze túldimenzionálni sem szabad a zsebnácikat, mert azért hinnünk kell, hogy szélesebb réteget egy kulturált európai országban ilyen olcsó populista nácisággal nem lehet megbolondítani. Így a Kotleba kormánytényező szerepével való riogatás épp olyan szándékos megtévesztés, mint az, hogy ne lenne a mostani borzadálykormánynak alternatívája.

Ha most nincs alternatíva, akkor talán 3 év múlva, a ciklus végén lesz? Vagy akkor bekövetkezik az armageddon?Alternatíva mindig van! Vagy ilyen, vagy olyan, de a mostani közállapotokat elnézve ennél csak jobb jöhet…

Nem szabad lebecsülni a népet. Hülyének nézni pedig kiváltképp nem!

Megjelent a Felvidék.Ma portálon. 

Szólj hozzá