2017. sze 18.

A 21. században nincs helyük asszimilációs törekvéseknek Európában

írta: Csonka Ákos
A 21. században nincs helyük asszimilációs törekvéseknek Európában

Nyelvtörvényi szabályozás a közterületeken, nyilvános, vagy akár hivatali nyelvi korlátozások, magyar zászlót tiltó törvény a DAC-stadionban, hiányzó magyar helységnév, utcanév- és vasúti táblák, bolti, hivatali és nyilvános feliratok, de akár említhetnénk az életveszélyrefigyelmeztető felszólítások égető hiányát is, amelyek meg nem értése akár tragédiához is vezethet. Sajnos a felsorolás folytatható líceumokat, iskolákat fenyegető törvényekkel, jogkorlátozásokkal, állampolgárságot tiltó retorziókkal Erdélyben, Felvidéken, Kárpátalján.

lkjhg.jpg

Egyik sem új keletű dolog, mégis mindig újabb és újabb formában bukkannak fel, ugyanis ezek az erőszakos asszimiláció galád eszközei. Egy olyan természetellenes folyamaté, mellyel egyes országok megcélozzák kisebbségeik, esetünkben a magyar közösségek felszámolását. Hol erőszakosabban, hol lágyabban, de egy évszázados tendencia stációi ezek, amelyekkel szemben jó esetben mozgalmak szerveződnek, diplomáciai harcok zajlanak, politikai érdekérvényesítést próbálnak átültetni, de a néplélek bizony törékeny dolog. Ha egyszer megtörik és beindul az önfeladás folyamata , ott már hiábavaló bármilyen eszköz. Mi, a Felvidéken kiváltképp ismerjük ezt, hiszen egy politikai párt is legitimálja a megalkuvást.

Pedig sokszor adottak a jog biztosította lehetőségeink, az igény viszont már sok esetben megkopott, és ahol nincs tudatosság, egyik nap elveszik a magyar felirat, a másik nap megszűnik a nyelvhasználat, a harmadikon pedig bezárják a magyar iskolákat. És ahol elvész a nyelv, ott odalesz a nép is.

Történelmi felelősségünk ezt megakadályozni, és mindenki számára a napnál is világosabbá tenni, hogy egy közel tizenhárom és fél milliós nemzet tagjaira nem tekinthet senki kisebbségként! Így  a magyarok Kárpátalján nem 150 ezren vannak, hanem minden együtt vagyunk a mindenkori Kárpát-Hazánkban közel tizenhárom millióan!

kep_magyar_nemzet.jpg

A Via Nova, ahogy mindig, ezúttal is kiáll a kárpátaljai és az egyetemes magyarság mellett, és leghatározottabban elutasítunk mindenféle jogtiprást, történjen az Ukrajnában, a Felvidéken, Erdélyben, vagy a Délvidéken.

Egy Európai Unióba igyekvő ország jogrendjében ilyen törvénynek nincs helye. Ahogy a már uniós tagállamokban sincs helye Beneš-dekrétumoknak, nyelvtörvényeknek, honosítási tiltásoknak!

Elhangzott 2017. szeptember 15-én Budapesten.

kep_fidelitas.png

Szólj hozzá