2017. okt 16.

Bugár három lépésben adott sakkot a felvidéki magyarságnak

írta: Csonka Ákos
Bugár három lépésben adott sakkot a felvidéki magyarságnak

Közel egy évtizede képezi vita tárgyát az eddig példa nélküli vegyes pártnak a létjogosultsága. Az egyik tábor az önfeladást és a beolvadást látja ebben, míg a másik az együttélés harmonikus megteremtését. Az, mondjuk, sokat eláruló tény, hogy hasonló formációra – tudomásom szerint – nincs példa a világban, a Kárpát-medence magyar közösségei pedig elég határozottan ódzkodnak tőle. Nem véletlen, hogy a legtöbb politikai tömörülés elutasítja az együttműködést az „együttműködés pártjával”.

pluska_sk.jpg

Az együttműködésből időközben polgári párttá mutálódott tömörülés viszont minden kétséget kizáróan egy személy kultuszára épül, ami nélküle gyakorlatilag létezni sem tudna. Ez a Felvidék talán legmegosztóbb személyisége, Bugár Béla, aki három lépésben adott sakkot a felvidéki magyarságnak.

Az elsőben lebontotta az évtizedes berögzülést, hogy magyarként szlovákra is szavazzanak a felvidékiek

Persze – gondolhatta az egyszerű ember – mindenkinek számtalan szlovák ismerőse van, akivel az égegyadta világon nincs baj, nem minden szlovák olyan, mint Slota, a normálisabbakkal miért ne lehetne együttműködni, együtt dolgozni, hiszen a napi életben is kapcsolatban vagyunk egymással, így miért lenne annyira ördögtől való akár szlovákokra is szavazni.

Jelöltek a Lévai járásban

Az elmélettel csak az a gond, hogy ezzel olyan lélektani digma dőlt meg, amely meggyengítette az önreflexiót és az etnikai alapú politizálást, és lavinát indíthat el. Ezután már senkinek sem egyértelmű, hogy magyarként csak a sajátjait támogassa, más viszont magyar kérdésekben kétséges, hogy ki fog-e állni.

Második lépésként lepaktált Ficóval és a Szlovák Nemzeti Párttal

Az első lépés is merész és példa nélküli volt eddig, de abból az alapgondolatból kiindulva, amit már a Duray-féle Együttélés is merészen hirdetett tán, de meg lehetett magyarázni és sok magyar be is dőlt neki. Pláne, ha belegondolunk, hogy az MKP mindig is képes volt együttműködni a demokratikus, jobboldali pártokkal, így a vegyességet is értékrend mentén – fog-szívva ugyan –, de le lehetett nyomni az emberek torkán. Kezdetben ugyanis a Most-Híd is ugyanezekkel az irányultságú pártokkal alkotott természetes szövetséget.

A posztkommunistákkal és a vadnacionalistákkal való összeállás viszont olyan mérföldkő a felvidéki politikatörténet idővonalán, amivel még a legtapasztaltabbakat is meglepte. A Smer és az SNS ugyanis történetük és tevékenységük során sokszor bizonyították, hogy pontosan az ellentétjét képviselik a magyar érdekeknek, és a felvidéki magyarság totális felszámolásának fő szorgalmazói, ha csak a nyelvtörvények, iskolai retorziók, vagy mondjuk, Malina Hedvig, a DAC-szurkolók és az állampolgársági ügyre gondolunk. Így őket és az általuk képviselt politikát és sok esetben alantasságoknak a legitimálását nettó nemzetárulásnak tekinthetjük. Arról nem is beszélve, hogy mennyi és milyen korrupciós és egyéb botrány nőtt össze elválaszthatatlanul nevükkel.

Harmadik lépésként pedig a magyar szavazatokat becsatornázzák a Smer-SNS hálójába

Már a második lépés is elég hajmeresztő, és ha belegondolunk, korábban teljességgel elképzelhetetlen lett volna. A lépcsőfokokat betartva viszont ennek sokkal durvább verzióját is már nyugodt szívvel elfogadtathatóvá tették a felvidéki magyarság részben megtört, nagyobb részben megvezetett részével. Történetesen, hogy a vegyes párt 2017-re elkezdje felszámolni gyakorlatilag saját karakterét és a Smer altagozatává váljon.

Jelöltek a Komáromi járásban

Ezt igazolja a sorozatos kormánybotrányok során mutatkozó feltétel nélküli kiállásuk Ficóék mellett, legékesebb bizonyítékként viszont az együttes indulás árulkodik, ahol saját arculatukat teljesen elhagyva, immár Smer-listákon tetszelegnek a hajdani magyar nevek.

Szervilizmussal az extrémizmus ellen

Persze tudjuk, hogy Bugár Béla mindig mindent meg tud magyarázni, ezúttal is azért képes ilyesmire vetemedni, mert szerinte nincs más alternatíva (sic!) és a szélsőségesek, értsd Kotleba, ellen ádáz harcot kell folytatni, de kötve hinném, hogy a szolgalelkű szervilizmus lenne erre a legalkalmasabb módszer.

Véleményem szerint az ilyen megalkuvással pont az ellenkezőjét váltják ki, hiszen az emberek azt látják, hogy a húsosfazék közelében maradásért egyes politikusok bárkivel képesek bratyizni, még azokkal is, akikkel évtizedek óta köpték egymást. Ugyanakkor joggal merülhet fel a kérdés, hogy ennyi pálfordulás után, mi a garancia arra, hogy legközelebb éppen nem Kotlebával köt bármiféle paktumot? (Ne legyintsünk, pár éve még a Smerrel és az SNS-szel való kokettálás is ugyanilyen abszurdnak tűnt.) Biztosak lehetünk benne, hogy Bugár még azt is meg tudná magyarázni…

Vajon lesz-e matt is?

Szó se róla, hogy három lépésben saját közösségének így sakkot adni valódi politikai bravúrnak számít, hiszen elérték, hogy az erőszakos asszimilációban és a magyarság tételes felszámolásában leginkább érdekelt pártok alantas tevékenységüket magyar voksokkal végezzék, ami az úgynevezett Stockholm-szindrómának (amikor a rab beleszeret fogvatartójába) a legmagasabban intézményesítését jelenti.

(Fotó: TASR)

Hogy Bugár ezt miért tette és teszi, azt sokan szerintem még a legszűkebb körében sem tudják. Sokat lehetne rajta elmélkedni, hogy vajon kezdettől ez lehetett-e a célja, és valamiféle beépített ügynök lehetett-e, vagy a bosszúvágy borította el annyira az elméjét, hogy saját népe hóhéra legyen; az viszont mára kétségtelenné vált, hogy a 20. század egyik legkártékonyabb magyarellenes árulását folytatja.

Saját érdekünkben nem szabad hagynunk, hogy a susztermattot is meglépje!

Szólj hozzá