Csonka Ákos

válogatott írások

2019. már 17.

Bugár Béla megbukott! Azonnal távoznia kell!

írta: Csonka Ákos
Bugár Béla megbukott! Azonnal távoznia kell!

Bugár Béla, a Most-Híd elnöke megszégyenítő és megsemmisítő vereséget szenvedett az államfőválasztás első fordulójában, 3,1 %-os eredményével.

uj_szo_nyoman.JPG

A választási eredményeket elemezgetve viszont pár következtetést le kell vonnunk. Először is le kell szögeznünk, hogy   Bugár gyenge eredményét ráadásul jócskán kozmetikázta Menyhárt József visszalépése is, ami nélkül még nagyobb lett volna a bukás.

Számos olyan magyar – többségben idősebb választó – volt úgy, hogy jobb híján, régi reflexből a „magyart” karikázta, akkor is, ha haragudott rá a magyar egység megbontásáért. Szerény becsléseim szerint legalább 1 százaléknyi ilyen kényszerszavazatot kaphatott Bugár. Amennyiben tehát Menyhárt játékban marad, ...

Tovább Szólj hozzá

2019. már 11.

Nyílt levél a közlekedésügyi miniszterhez a Zselízt és Lekért összekötő úttal kapcsolatban

írta: Csonka Ákos
Nyílt levél a közlekedésügyi miniszterhez a Zselízt és Lekért összekötő úttal kapcsolatban

Gyakorlatilag nincs olyan év, hogy a Zselíz és Lekér között húzódó I/76-os számú, 3 kilométeres útszakasz ne követelne halálos áldozatot. Az út mellett mementóként sorakoznak a gyertyák és emléktáblák, melyek kegyeleti okokat szolgálnak, mégis lehangoló látványt nyújtanak.

76.jpg

A nyílegyenes út állapota bár jónak tűnhet, a fokozott teherforgalomtól erősen ki van vályúsodva. A frekventált útszakasz ugyanis Lévát Párkánnyal, vagy éppen Magyarországot, Budapestet Észak- és Közép-Szlovákiával köti össze. Amióta Párkány mellett megépült a teherkomp, még inkább romlott az állapota. Ennek ellenére az autósok előszeretettel haladnak rajta nagyobb sebességgel.

A szakemberek szerint a balesetek megelőzésére nincs optimális ...

Tovább Szólj hozzá

2019. már 03.

Bugáron keresztül zsarolta Kiskát Fico?

írta: Csonka Ákos
Bugáron keresztül zsarolta Kiskát Fico?

Bugár Béla a minap arról panaszkodott, hogy elege van abból, hogy neki kell kibékíteni a közjogi méltóságokat. Ezzel szemben Andrej Kiska arról számolt be, hogy Fico zsaroló ajánlatát Bugár közvetítette számára. Most akkor békít vagy beáll a sorba?

foto_tasr.jpg

Kiska szerint a KTAG cég ügyvezető igazgatója ellen indított büntetőeljárás Robert Fico, a Smer-SD elnökének bosszúja azért, mert az államfő azt üzente neki: nem nevezi ki őt az Alkotmánybíróság élére, tehát elutasította, hogy az Alkotmánybíróságon töltse a politikai nyugdíját.

Kiska utalt rá, hogy Fico az ellene folytatott küzdelem során visszaélt a közintézményekkel is. A fenyegetésekről állítólag tudott Bugár Béla, a parlament alelnöke és Peter Pellegrini ...

Tovább Szólj hozzá

2019. feb 24.

Inkább egy becsületes szlovák, mint egy gazember magyar!

írta: Csonka Ákos
Inkább egy becsületes szlovák, mint egy gazember magyar!

A legnagyobb magyar mondta egyszer, hogy aki embernek hitvány, az magyarnak alkalmatlan. Így állok most valahogy az állmafőválasztás előtt én is Szlovákiában.

sajat_krealt_kep.png

Öt évvel ezelőtt Bárdos Gyula vállalta elsőként, hogy megmutatja – ha nem is esélyes befutóként, de –  itt vagyunk és meg akarunk maradni közösségként. Ebből adódóan kézenfekvő volt, hogy

az idei választási küzdelemben is kell, hogy legyen magyar jelölt. Pusztán azért, hogy számoljanak velünk, jelét adjuk élni akarásunknak és mutassunk magunkból valamit.

A Most-Híd akkor nem állt be a magyar jelölt mögé és – mint végül kiderült – egy olyan szlovák jelöltet támogatott, aki nemhogy esélytelen volt, de még önmagát is képtelen lett volna megverni ...

Tovább Szólj hozzá

2019. feb 17.

A Garam mente borunikumja, a Peszeki Leányka

írta: Csonka Ákos
A Garam mente borunikumja, a Peszeki Leányka

Ami Egernek a Bikavér, Tokajnak az Aszú, vagy mondjuk Burgundiának a Chardonnay, az a Garam mentének a Peszeki Leányka. Bár reneszánszát éli a Kárpát-medencében a szőlészet-borászat, számos olyan borvidék vár még felfedezésre, mely ugyan kiváló adottságokkal rendelkezik és prémiumborokat képes produkálni, ám egyelőre nem ragyogott fel a csillaga.

a_nyitrai_leveltar_levai_fiokleveltara.jpg

A térségben régóta foglalkoznak borászattal (Kép: Nyitrai Levéltár Lévai fióklevéltára)

Ilyen a Garam menti hátság vidéke is, ami a Garam és az Ipoly közé szorulva, a Börzsöny árnyékában őrzi régmúlt idők nosztalgiáját. Párkánytól Zselíz és Léva felé indulván a 76-os főútról jobbra letérve, keresztül a Garam hídjain mintha egy más világ fogadna minket. Viszonylag ...

Tovább Szólj hozzá

2019. feb 07.

Csuka fogta migráns Zselízen

írta: Csonka Ákos
Csuka fogta migráns Zselízen

Hát, elkezdődött – mondotta volt Theoden király a Gyűrűk Urában a Helm-szurdok ostroma előtt. Valahogy mi is így állunk most a zselízi migráns esete láttán, amivel Szlovákia gyakorlatilag elveszítette „migráns-szüzességét”. Ugyan egy kis esetről van szó, mindenképpen érdemes lesz megjegyeznünk.

markiza2.jpg

A közelgő politikai választásokat ugyanis alapjaiban határozza meg a kérdéshez való hozzáállás. Európa- és Európai Unió-szerte a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor, illetve az olasz Salvini és még pár ország vezetője a kezdetektől figyelmeztet a probléma súlyosságára. Az egyes balliberális politikai szubjektumok ellenben előbb elbagatellizálták a témát – mondván, egy nem létező, értsd álproblémáról van szó – majd ...

Tovább Szólj hozzá

2019. jan 11.

Ünnepi rajz- és esszépályázat a magyar címer és zászló megünneplésére

írta: Csonka Ákos
Ünnepi rajz- és esszépályázat a magyar címer és zászló megünneplésére

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet – hagyományaihoz híven – idén is pályázatot írt ki „ÜNNEPI RAJZ- ÉS ESSZÉPÁLYÁZAT a magyar címer és zászló megünneplésére” címmel a Kárpát-medencében, illetve a világban szétszórtan élő, valamennyi magát magyarnak valló óvodás, diák és egyetemista számára.

fg.jpg

Mivel 2018. november 27-én a Magyar Országgyűlés – II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelemmé történő megválasztásának 315. évfordulója alkalmából – a 2019-es esztendőt Rákóczi-emlékévvé nyilvánította, ebben az évben – az emlékévhez kapcsolódóan – pályázóink nem csak   „Magyar zászló és címer” , hanem   „ISTENNEL A HAZÁÉRT ÉS A SZABADSÁGÉRT!”  témakörben is benyújthatják pályamunkáikat.

...

Tovább Szólj hozzá

2019. jan 06.

Az őszirózsások ma is köztünk járnak

írta: Csonka Ákos
Az őszirózsások ma is köztünk járnak

Tavaly nagyon felháborított a főként a Momentumhoz kötődött „bulitüntikézések” agresszióba fulladása. Semmi kivetnivaló nincs a tüntetés intézményében, a demokrácia egyik fontos tartópillére, hogy bizonyos elégedetlen hangok csoportosan kifejeződhessenek. Ezzel igazolják leginkább a demokratikus jogállam voltát, holott az ellenkezőjét skandálják.

tunti4-facebook.jpg
Amikor viszont egy tüntetés, demonstráció tettlegességbe és agresszióba megy át, ott megálljt kell parancsolni, mert anarchiával harcolni a demokráciáért legalább annyira nevetséges, mint háborúzni a békéért. Az utóbbi napok túlóratörvény ellen kialakult megmozdulásai messzemenően túllépték a tisztességes demonstráció határait.
 
Advent vigíliájában csak olyanok ...

Tovább Szólj hozzá

2018. dec 05.

Az örök érvényű Garam mente varázsa

írta: Csonka Ákos
Az örök érvényű Garam mente varázsa

Miután a virgoncan szaladó Garam-folyó Lévánál áttör a vulkanikus Közép-Kárpátok hegyakadályain, és a Kis-Magyar-Alföld széles keleti lapályára érkezik, nincs oka többé a sietségre. Szépen, megszelídülve csordogál tovább, egyre szélesebb medrében, útját ligeterdőkkel, fűzesekkel kísérve, majd hosszú útja végén nagy ívű kanyarokat leírva tér meg a nagy Öreg-Dunához. Az Alsó-Garam mente ekevas szánt otta termőföldjei, növény és állatvilága miatt már a honfoglalás óta kedvelt szállásvidéke volt a magyarságnak. Itt táborozott egykoron a nagy római császár és rettenthetetlen hadvezér, Marcus Aurelius. Nem lehet véletlen, hogy a csaták szünetében írásra ihlette őt e vadregényes, festői táj, s magányába ...

Tovább Szólj hozzá

2018. nov 26.

Páratlan középkori freskó került elő a zselízi templom vakolata alól

írta: Csonka Ákos
Páratlan középkori freskó került elő a zselízi templom vakolata alól

Fantasztikus freskólelet került elő a vakolat alól Zselízen. A Szent Jakab-templomot eredetileg 14 középkori falfestmény díszítette, ám ezekből mindössze négy maradt fenn, és csak ötről volt eddig tudomásuk a szakembereknek. A freskók vélhetőleg az eredeti templom építésekor, 1353 és 1388 között keletkeztek több mester munkájának köszönhetően, melyek közül a források egyet neveznek meg, bizonyos Mátét.

46351778_10156696007452310_4098861494446325760_n.jpg

A reformáció idején viszont a templomot elfoglalták a protestánsok, akik lefestették a templom falait, konzerválva ugyan a freskókat, de hosszú időre el is tüntetve azokat. A katolikusok kezére 1730-ban került vissza a templom, a freskók léte ugyanakkor a feledés homályába veszett. A máig ismert öt freskóra 1884 körül ...

Tovább Szólj hozzá

2018. nov 19.

Ősz a zselízi Esterházy-parkban

írta: Csonka Ákos
Ősz a zselízi Esterházy-parkban

Emlékeztek még a nyár üde sugaraira, amint csillámként szórták tele a liget varázsát, s pajkosan furakodtak be az elfeledett rejtett zugok mélyeire? Nem? Hát, hogyan is lehetne ezt idézni, miközben az őszi sokadalom egyenként ereszkedik le a fák levelein, s lepik színessé a hajdani zöld gyönyör múló báját. Sehol, sehol a világon nem illatozik így az avar, sehol a világon nem mesél titkokat így a szél, és sehol az ég adta világon nem ölel keblére minket úgy a táj, mint otthonunk féltett legmélyén. 

magyhaz.jpg

Tovább Szólj hozzá

2018. okt 30.

Zselíz a mi városunk, ide tartozunk

írta: Csonka Ákos
Zselíz a mi városunk, ide tartozunk

„Legnagyobb cél pedig, itt, e földi létben, Ember lenni mindég, minden körülményben.” Arany János Tisza Domokosnak írt intelmét választottam politikai krédómnak, mely úgy gondolom magába foglal mindent, amit egy embernek az élete során tudnia kell. Emberek vagyunk különbözhetnek a nézeteink, az elképzeléseink a dolgok megközelétését illetően, de emberségünkről soha, semmilyen körülmény közt nem lenne szabad lemondanunk. 30 éves koromra a politika világában jártas, mégis „zöldfülűként” sok esetben az idealistaként állok a dolgok megvalósításához. Lendületesnek és elkötelezettnek tartanak akik imsernek, aki mindig kiáll az igaza és a problémák megoldása mellett. 

Végzettségemet tekintve történelem-magyar ...

Tovább Szólj hozzá

2018. okt 16.

Juhász Andrást támogatja az MKP Zselízen

írta: Csonka Ákos
Juhász Andrást támogatja az MKP Zselízen

Az MKP zselízi alapszervezete határozatban foglalt állást, hogy a jelenleg is hivatalá ban lévő polgármestert, Juhász Andrást támogatja a november 10-én esedékes önkormányzati választáson.

img_5920-side.jpg

Tekintettel, hogy nem állítottunk saját polgármester-jelöltet, úgy határoztunk, hogy megvárjuk a jelöltség benyújtásának határidejét. Majd miután a városi választási bizottság is jóváhagyta a jelöléseket, vált hivatalossá az indulók kiléte. Más megkeresés is érkezett az irányunkba, de az eddigi együttműködésből kiindulva, az értékrendet és a programot egyeztetve egyedül a jelenlegi polgármester, Juhász Andrással és programjával egyeztethető össze az, amit az MKP képvisel, így egyértelmű volt a döntés. A taggyűlés ...

Tovább Szólj hozzá

2018. sze 18.

Városi konzultációt hirdet az MKP Zselízen

írta: Csonka Ákos
Városi konzultációt hirdet az MKP Zselízen

„Az MKP, mint a városi képviselő-testület legerősebb, egyedüli frakcióban működő politikai ereje és szervezetben működő pártja számára fontos a lakosság város ügyeivel kapcsolatos véleménye. Ezért úgy döntöttünk, hogy a következő ciklusra vonatkozó választási programunkat a lakossággal együttműködve kívánjuk összeállítani. Erre széleskörű konzultációt hirdetünk, melynek során mindenki kifejtheti véleményét arról, milyen feladatok alkossák választási programunk sarkalatos pontjait, melyek azok a területek, amelyek fontossági sorrendben fejlesztendőek városunkban” – áll a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.

zseliz.jpg

„A kérdőív 10 kérdést tartalmaz, ami az úthálózatot, a város kínálta ...

Tovább Szólj hozzá

2018. aug 19.

Bezzegország bezzegnépe

írta: Csonka Ákos
Bezzegország bezzegnépe

Na, eltelt vagy négy hónap kormányválság és országos botrány nélkül a világegyetem legjobb kormánykoalíciójának országlása alatt.

mti_epa_christian_bruna.jpg

Ezt nem én mondom, ez tény, mármint maga, hogy a legutóbbi botrány óta (Kuciak-gyilkosság) eltelt egy bő negyedév, azt pedig már a Grassalkovich-palotába törtető Bugár Béla hangoztatja előszeretettel, hogy ilyen jó kormánykoalíciót ő még nem látott ebben a csillagrendszerben. A Smerrel és az SNS-szel… Hát igen, elvégre két év alatt nem volt más, csak az uniós alapok szétlopásából, az épülő (sic!) autópálya alatti telekbizniszelésből, túlárazott állami megrendelésekből, az állam és az olasz maffia összefonódásából, állami dotációk haveroknak való osztogatásából, parkolókra ...

Tovább Szólj hozzá