2019. már 11.

Nyílt levél a közlekedésügyi miniszterhez a Zselízt és Lekért összekötő úttal kapcsolatban

írta: Csonka Ákos
Nyílt levél a közlekedésügyi miniszterhez a Zselízt és Lekért összekötő úttal kapcsolatban

Gyakorlatilag nincs olyan év, hogy a Zselíz és Lekér között húzódó I/76-os számú, 3 kilométeres útszakasz ne követelne halálos áldozatot. Az út mellett mementóként sorakoznak a gyertyák és emléktáblák, melyek kegyeleti okokat szolgálnak, mégis lehangoló látványt nyújtanak.

76.jpg

A nyílegyenes út állapota bár jónak tűnhet, a fokozott teherforgalomtól erősen ki van vályúsodva. A frekventált útszakasz ugyanis Lévát Párkánnyal, vagy éppen Magyarországot, Budapestet Észak- és Közép-Szlovákiával köti össze. Amióta Párkány mellett megépült a teherkomp, még inkább romlott az állapota. Ennek ellenére az autósok előszeretettel haladnak rajta nagyobb sebességgel.

A szakemberek szerint a balesetek megelőzésére nincs optimális megoldás. Ha az útfelület kifogástalan állapotú is lenne, akkor is veszélyes nagy sebességgel diófák övezte úton haladni. Csonka Ákos városi képviselő, az MKP helyi szervezetének elnöke úgy döntött, valamit tenni kell ez ügyben, ezért nyílt levelet fogalmazott meg a közlekedésügyi minisztérium címére, hogy döntéshozatali helyzetükből fakadóan segítsenek megoldást találni erre a lakosságot fokozottan érintő ügyre.

„Nincs olyan év, hogy ne vesztené életét tragikusan ezen a szakaszon valaki, zömmel életerős fiatalok. Ezt egyszerűen nem nézhetjük tétlenül tovább, így is több áldozatot követelt már, mint amennyit szabadott volna. Arra szeretnénk kérni a Miniszter Urat és a szaktárcát az itt élők nevében, hogy vizsgálják meg a lehetőségeket és orvosolják ezt a problémát.

52765481_301398943904122_9001203639309565952_n.jpg

Természetesen környezetbarátként szeretjük a fákat és sajnálnánk azokat kivágni, de mindannyiunk biztonsága előbbre való. Salamoni megoldásul szolgálhat a helyzetre egy szalagkorlát létesítése, mely biztonságosabbá teszi az utat, s a fák kivágását sem követelné.

Kérem, fontolják meg a javaslatot, Zselíz, valamint Lekér lakosai és az útszakaszon áthaladók nevében kérnénk, hogy segítsenek megfelelő megoldást eszközölni” – fogalmaz az Érsek Árpádnak címzett levélben.

Kíváncsian várjuk a minisztérium reakcióját és lépéseit. A fejleményekről természetesen beszámolunk.

Felvidék.Ma

Szólj hozzá