2019. már 26.

Tényleg csak 93 ezer km²-t „honfoglalt” Árpád apánk?

írta: Csonka Ákos
Tényleg csak 93 ezer km²-t „honfoglalt” Árpád apánk?

Egyre népszerűbb a fiatalkorom emblematikus online kvízjátékából készített tévéműsor, a Honfoglaló.

collage-22.jpeg

Középiskolai és egyetemi éveim alatt hatalmas csatákat vívtunk meg ebben a játékban a cimborákkal. A sok egyéb hülyeség mellett ennek legalább értelme is volt, hiszen játszva bővíthettük általános műveltségünket. Sőt, néha komoly vitákat, eszmecseréket eredményezett egy-egy kérdéskör kitárgyalása.

Egy dolog viszont mindig zavart benne. Persze történelem szakosként sok egyéb apróság is megmosolyogtatott – például a honfoglalás után jó pár száz évvel később megjelenő kővárak, vagy éppen a mai közigazgatási megyerendszer használata –, de ne legyünk kukacoskodók, mégiscsak egy játékról van szó és még csak nem is klasszikus stratégiairól, úgyhogy ennyi bőven elnézhető. Az viszont már kevésbé, hogy

Árpád apánk korántsem a mai, Trianonban megcsonkított 93 ezer km²-re jött be, hanem a Kárpát-medence szinte egészébe

(László Gyula kettős honfoglalás és László Miklós Béla fokozatos bejövetel elméleteibe most ne mélyedjünk el), ami – bár időnként és koronként változott, de hozzávetőlegesen a történelmi, ezeréves Nagy-Magyarországot jelentette.

A játék indulásakor, a kétezres évek elején még emlékszünk, milyen szelek fújtak és milyen kormányok söprögettek az anyaországban. Nemzeti doktrína volt ugyebár akkoriban a merjünk kicsik lenni szemléletmód, és sok millió emberrel lehetett elhitetni, hogy a határon túli magyarok el fogják venni a nyugdíjukat. 2019-ben viszont ennél kicsit tovább tartunk és évtizedes adósságok törlesztésére került sor a nemzetegyesítés terén. A különböző nemzetpolitikai intézkedések hosszú sorába most nem mennék bele, de példának okáért elég csak megnéznünk Magyarország térképének sziluettje állami szinten való használatát. Pontosan azon egyszerű okból kifolyólag, hogy ez a közigazgatási egység egy alig 100 éves állapotot ábrázol, szemben egy 1000 esztendőssel. Bár sokan tartanak tőle, én nem gondolom, hogy puszta történelmi tények nevén nevezése radikalizmus és Uram bocsá’ revizionizmus lenne.

Mégis úgy tűnik, hogy még mindig nem merünk néven nevezni egy történelmi alaptételt.

Sőt, továbbmegyek, számomra ez a térkép nemcsak, hogy nem jelent semmit, hanem egyenesen sért is, mert kirekeszt. Egyszerűen nem vesz rólunk, határon túliakról tudomást. Na, de ilyen elven akkor a kérdésekből is ki kellene gyomlálni azon vonatkozásúakat, melyek ezen határokon kívüli vonatkozásúak. Megritkulna a történelmi kérdések sora, de az irodalom is eléggé faramuci helyzetbe kerülne, és persze a tudományokról se feledkezzünk meg. Ugye, milyen nevetségesen hangzik? Épp ennyire nevetséges a térkép honfoglalás-mentalitása is.

Úgy vélem, ezeket a gyurcsányi időket már bőven meghaladtuk, és bár jócskán van még mit tennünk a nemzetegyesítés szent ügyének oltárán, nem szabadna ilyen pitiáner téren sem megalkudnunk. Ezért is állok kissé értetlenül, megrökönyödve ezen jelenség előtt, tudniillik a közszolgálati tévé fő-műsoridejében megy az adás.

Egy ismeretterjesztő kvízműsor feladata elsősorban, hogy tanulni lehessen belőle. De hogy látja el a Honfoglaló ezt a feladatot, ha már a nevében is hazudik, sőt kimondottan félretájékoztat tudat alatt történelmünk egyik mérföldkövéről.

Tisztelt MTVA és THX Games forgalmazó! Kérjük, tiszteljenek meg minket a történelmi hűséggel és sok millió magyar nem kirekesztésével! Köszönjük!

 

Felvidék.Ma

Szólj hozzá