2018. már 07.

A Via Nova ICS Országos Tanácsának nyilatkozata

írta: Csonka Ákos
A Via Nova ICS Országos Tanácsának  nyilatkozata

A Via Nova ICS a hétvégén tartotta Országos Tanácsát Füleken. A tanácskozás fő témája a szervezet strukturális átalakítása volt. A legnagyobb Szlovákiában működő ifjúságpolitikai szervezet a jövőben új szervezeti felépítésben működik.

ics1.jpg

Ifjúságot képviselő, fiatal újságírókat is tömörítő szervezetként a legmélyebb részvétünket fejezzük ki Ján Kuciak és Martina Kušnírová családtagjainak, szeretteinek és munkatársainak.

Megdöbbenve látjuk, hogy tíz évvel Vladimír Mečiar bukása után hol tart Szlovákiában a közrend és a jogállamiság színvonala. A politikai és morális vörös vonalat jócskán túllépi a tény, hogy igazságot kereső újságírók munkájukért az életükkel fizessenek. A kormányközeli emberek alvilági kapcsolatainak felderítése közérdek, de Szlovákia komoly hagyományokkal bír a bűntények felelőseinek fel nem derítése terén.

Az állampolgárok kiszolgáltatottsága a politikum és az alvilág bűnszervezetei összefonódásának elfogadhatatlan. Az így keletkezett erkölcsi szégyenfoltokat csak a felelős tárcavezetők lemondása, valamint a múltbeli és mostani esetek társadalmi megnyugvást hozó kivizsgálása tapaszthatja be. Amely kabinet erre képtelen, az elveszíti a jogot az ország kormányzására.

Elkeserítő, hogy a válságba szemmel láthatóan beleremegő legerősebb kormánypárt vergődésében magyar politikusok is osztoznak, szégyent hozva az önálló Szlovákia történelmében mindig az igazság és a társadalmi fejlődés talaján álló felvidéki magyar közösségre.

Csaknem egy éve indította útjára a Magyar Közösség Pártját is tagjai között tudó Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) az őshonos európai kisebbségek védelméért és érvényesüléséért kezdeményezett Minority Safe Pack aláírásgyűjtését. Felvidéken teljesítettük az általunk vállalt kvótát, de összeurópai szinten még mindig messze állunk a szükséges egymillió aláírástól, ezért bátorítunk mindenkit, hogy a 2018. április 3-ig tartó időszakban írja alá és népszerűsítse a jogaink bővítését és rendszerezését szolgáló polgári kezdeményezést.

Magyarországon már zajlik a kampányhajrá, április 8-án pedig eldől, hogy folytatódik-e az a kormányzás, amely párhuzamosan hozta el Magyarország, valamint a határon túli magyar térségek gazdasági fellendülését és társadalmi, kulturális kapcsolatai erősödését. Ez a magyarság erejét és nemzetközi elismertségét növelő politika és az Orbán-kormány által képviselt, nemzeti szellemű kormányzás a XXI. századi út, ezért bízunk benne, hogy ismét a Fidesz–KDNP pártszövetség alakít kormányt a választások eredményeként.

A felvidéki magyarság ereje nagyban függ attól, hogy közösségünk miként tekint önmagára. Ha elbújunk, mintha itt sem lennénk, az nem vezet semmilyen eredményre. Ellenben a jogainkhoz ragaszkodva, a nemzeti jelenlétünket markánsan megjelenítve, gondjainkat a többségi nemzet felé hatékonyan kommunikálva kivívhatjuk a nekünk járó tiszteletet, és eredményeket érhetünk el. Egy év múlva elnökválasztás lesz Szlovákiában. Örömmel nyugtázzuk, hogy a Magyar Közösség Pártja a 2014-es megoldást, azaz egy magyar jelölt indulását tartja kívánatosnak. Mi, felvidéki fiatalok úgy gondoljuk, hogy politikai közösségünk vezetőjének indulása megacélozná a magyar közösségi politizálást, egyúttal kifejezné, hogy a magyarok nemcsak törvénytisztelő adófizetői ennek az országnak, hanem annak alkotóelemei is.

Ugyancsak sorsdöntő jelentőségű minden évben az iskolai beiratkozási időszak. Ilyenkor hangsúlyosabban lehet megmutatni a magyar szülőknek, hogy az anyanyelvi iskolát végző diákok az élet kihívásaira ügyesebben és határozottabban reagáló felnőttek lesznek, így nagyobb eséllyel érvényesülnek. Nem érdemes a szlovák nyelv mielőbbi jó elsajátítása érdekében feláldozni a gyerekek lelki kiegyensúlyozottságát és magabiztosságát, hiszen utóbbiak – a nyelvtudással ellentétben – később már nagyon nehezen helyrehozhatók. Erre hívja fel a figyelmet minden évben a Via Nova már zajló beiratkozási körútja.

A felvidéki magyar fiatalok a többi határon túli magyar térség sorsát is szívükön viselik. Éppen ezért mélységesen elítéljük a kárpátaljai magyarok, illetve politikai és társadalmi szervezeteik, épületeik, emlékműveik elleni soviniszta, provokatív támadásokat. Az egyébként is az anyanyelvi oktatás ellehetetlenítésén dolgozó Ukrajnában legutóbb a KMKSZ ungvári székházának felgyújtása lépte át azt a határt, amelyet egy, az Európai Unióba igyekvő államban egyszer sem szabadna átlépni. Üdvözöljük Magyarország határozott fellépését a kárpátaljai magyarok védelmében, és minden körülmények között szolidaritásunkat fejezzük ki az ott élő nemzettársaink felé.

A Kárpát-medencén túl Európa sorsa sem közömbös számunkra, ezért a Via Nova elindította felvételi kérelmét az Európai Néppárt Diákszervezetébe (EDS), annak Krakkóban tartott konferenciáján. Pártcsaládunk, az Európai Néppárt minden társszervezetében különösen fontossá vált a részvétel most, amikor folyamatosan az Európai Unió jövőjéről zajlik a vita. Elképzeléseinkkel és tetteinkkel jelen leszünk a jövő Európájának alakításában.

Fülek, 2018. március 3. 

Szólj hozzá